geschiedenis

Geschiedenis

Van 1568 tot 1648 was Nederland in de ban van de 80-jarige oorlog. Nederland werd in deze tijd bezet door de Spaanse koning Filips 2 en zijn nakomelingen, die met harde hand het groeiende protestantisme in de kiem probeerden te smoren.

Na de oorlog, was protestantisme het enige toegestane geloof. Hierdoor werden katholieken gedwongen om hun geloof in het geheim te belijden in diverse schuilkerken in Nederland. Hotel Museumkwartier was zo’n schuilkerk. Op de eerste verdieping aan de voorkant van het hotel stond het altaar.

Later kregen de katholieken een vergunning waarmee ze in de tuin van het pand een aan het oog onttrokken kerk mochten bouwen, met ingang aan de achterzijde. Oudegracht 399 fungeerde toen als pastorie. In 1899 is de schuilkerk afgebroken en is naast Hotel Museumkwartier de huidige kerk gebouwd. Deze kerk heeft onder andere gefungeerd als de kerk van Juinen in het televisieprogramma van Van Kooten en De Bie, een bekend Nederlands televisieprogramma.

St. Martinuskerk met Pastorie

Over ons

Dit zijn Jaap en zijn dochter Rosa, de eigenaren van Hotel Museumkwartier. Naast dat ze de eigenaren van dit karakteristieke hotel zijn, hebben zij er ook een andere band mee. Ze hebben er namelijk zelf gewoond. Daarmee is dit hotel een dierbare plek voor hen, waar veel herinneringen aan kleven. Ze heten jullie van harte welkom!

Rosa heeft, met haar studie bedrijfskunde, de juiste bagage om dit hotel te kunnen runnen. Ze heeft ervaring in diverse bedrijven en als echte Utrechtse student kent ze de stad als haar eigen broekzak.

Jaap is verantwoordelijk voor de verbouwing en inrichting van het hotel. Vanaf 1973 heeft hij de antiekhandel en het vastgoed tot zijn werk gemaakt. Hij heeft zijn collectie, de LJ Mennink Collectie, in de afgelopen vijf decennia zorgvuldig opgebouwd. Meer zien? Ga naar https://ljmennink.nl/ Daarnaast heeft hij diverse panden in Utrecht gerestaureerd en ontwikkeld met zijn antiquairs visie. In 1990 hij zichzelf getrakteerd op het grachtenpand Oudegracht 399. Dat heeft hij 5 jaar geleden tot hotel ontwikkeld met Biedermeier als inspiratie.