geschiedenis

Over ons


Welkom bij Hotel Museumkwartier! Wij zijn Jaap en Rosa, de trotse eigenaren van dit karakteristieke hotel in Utrecht. Onze band met dit hotel gaat verder dan alleen het runnen van een bedrijf. We hebben hier namelijk zelf gewoond en hebben veel dierbare herinneringen aan deze plek. Wij zijn dan ook erg blij om jullie te verwelkomen in ons hotel en onze verhalen met jullie te delen.

Rosa is de trotse eigenaresse van Hotel Museumkwartier Utrecht en dit is tevens haar geboortehuis. Haar passie voor lekker eten, reizen en avontuur heeft haar ertoe gebracht om dit bedrijf vijf jaar geleden met haar vader te starten. Ze vindt het geweldig om gasten uit verschillende delen van de wereld te ontvangen en ze kennis te laten maken met de lokale cultuur en geschiedenis van Utrecht. Rosa kent Utrecht als haar broekzak en kan de beste plaatsen aanbevelen om te bezoeken tijdens uw verblijf.

Jaap is verantwoordelijk voor de verbouwing en inrichting van het hotel. Hij heeft jarenlange ervaring in de antiekhandel en het vastgoed en heeft zijn collectie, de LJ Mennink Collectie, in de afgelopen vijf decennia zorgvuldig opgebouwd. Hij heeft verschillende panden in Utrecht gerestaureerd en ontwikkeld met zijn antiquairs visie. Het grachtenpand Oudegracht 399 heeft hij vijf jaar geleden ontwikkeld tot dit bijzondere hotel, geïnspireerd door de Biedermeier-stijl.

Wij willen u graag verwelkomen in ons hotel en u laten genieten van de unieke sfeer en geschiedenis van deze plek. Wij vinden het belangrijk om onze gasten persoonlijk te verwelkomen en te zorgen voor een warme en gastvrije sfeer. Wij hopen dat jullie genieten van jullie verblijf bij ons en dat jullie net zo van Utrecht zullen houden als wij. Mocht je vragen hebben, dan staan wij altijd voor jullie klaar!

Geschiedenis


Dit historische gebouw heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw.
Tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) was Nederland bezet door de Spaanse koning Filips 2 en zijn nakomelingen. Het protestantisme begon te groeien en dit werd door de Spaanse bezetters hard onderdrukt. Na de oorlog werd het protestantisme het enige toegestane geloof en katholieken werden gedwongen om hun geloof in het geheim te belijden in schuilkerken verspreid door het land.

Eén van deze schuilkerken was gevestigd op de eerste verdieping aan de voorkant van het pand aan de Oudegracht 399. Het altaar stond daar opgesteld en katholieken kwamen daar in het geheim samen om hun geloof te belijden.

Later kregen de katholieken een vergunning om in de tuin van het pand een kerk te bouwen die aan het zicht van voorbijgangers onttrokken was. Het pand aan de Oudegracht 399 fungeerde toen als pastorie.

In 1899 werd de schuilkerk afgebroken en werd naast het pand Hotel Museumkwartier de huidige kerk gebouwd. Deze kerk heeft een rijke geschiedenis en heeft onder andere gefungeerd als de kerk van Juinen in het televisieprogramma van Van Kooten en De Bie, een bekend Nederlands televisieprogramma.

Vandaag de dag is het pand aan de Oudegracht 399 een prachtig voorbeeld van de rijke geschiedenis van Utrecht. Het pand heeft vele functies gehad en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het religieuze en culturele leven van de stad. Het is een plek waar geschiedenis tot leven komt en waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige architectuur en de verhalen die erbij horen.

St. Martinuskerk met Pastorie